Brabants Dagblad.nl: “Voetballen met een donororgaan: eerste Nederlands transplantatie voetbalteam speelt tegen Gudok”

 

Als Stan Kwakman (21) een duel aangaat op het voetbalveld doet hij dat altijd met zijn linkerkant. ,,De donornier zit rechts in mijn buik. Niet dat ik bang ben voor duels, maar ik let er wel op.”

Frank Kuipers (levertransplantatie) is met zijn 57 jaar de oudste van het team. ,,Gezien mijn leeftijd moet ik eigenlijk meedoen aan wandelvoetbal. Maar door de transplantatie voel ik me een jonge hond. Al is het niet mijn ambitie om uiteindelijk de selectie te halen. Wielrennen is mijn hoofdsport.”

Toen Hester Elisen (47, nieuwe nier) na vele jaren haar voetbalschoenen aantrok voor een training, dacht ze: ,,Ik kan het nog wel goed. Dat viel tegen. Mijn conditie …. ik was snel buiten adem. Maar ik hoefde niets uit te leggen. De anderen voelen het aan. We hebben allemaal hetzelfde meegemaakt.”

Allemaal. Dat zijn de spelers van een bijzonder team in oprichting: het eerste Nederlands transplantatie voetbalteam. In augustus gaan ze tijdens de World Transplant Games in Newcastle de nationale eer verdedigen.

Lees hier verder!