Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

De Nederlandse Golfkrant: “DE WEG NAAR NEWCASTLE IS VOLTOOID”

Hierboven ziet u het nagenoeg gehele Nederlandse sporters team

Te vaak horen wij nog: De World Transplant Games, wat is dat? Dat zijn spelen voor getransplanteerden van over de hele wereld. Zeker 60 landen stuurden deze keer meer dan 2000 sporters, waaronder de 61 uit Nederland. Men neemt deel in bij elkaar 13 sporten waaronder Atletiek, zwemmen, Volleybal, Wielrennen, tafeltennis etc. En uiteraard Golf.
Wij zijn wij: Allemaal gewone mensen met maar één geluk. We kregen een nieuw orgaan, of zelfs meerdere keren, wat ons in leven houd. Wij bestaan uit Levers, Harten, Nieren, Longen en stamcelgetransplanteerden. Althans zo noemen wij elkaar als we in gesprek raken. In de vorm van: Wat ben jij? Ik ben een hart, oh ik een nier….
De spelen dan : Elke twee jaar in een ander land en vaak ook in een ander werelddeel. Het doel is natuurlijk om te sporten. En voor sporten moet je trainen, en van trainen/sporten wordt je gezonder, zeker na een transplantatie als je bijna op 0% conditie gestaan hebt. Maar veel belangrijker dan het sporten is het om aandacht te vragen voor orgaan donatie. Over de hele wereld zijn er nog veel te weinig orgaan donoren om alle mensen te redden die alleen maar te helpen zijn met een nieuw orgaan.
De spelen beginnen altijd met een openingsceremonie en een parade met de vlag van elk land, vergelijkbaar met de Olympische spelen of de Paralympische spelen. Ook vallen wij onder auspiciën van NOC NSF. Wij werden net als alle teams gepresenteerd aan de bevolking van Newcastle. Een geweldig gevoel: 2.000 sporters lopen allemaal in prachtige tenues door de straten van Newcastle toegejuicht door duizenden mensen. Een heel speciaal gevoel en er worden vele traantjes weggepinkt…

Lees hier verder!