DvhN: “Op het tandvlees naar goud op de World Transplant Games”

Tandvlees

Ruim 1200 sporters met een donororgaan doen deze week mee aan de World Transplant Games in Argentinië. Het Nederlandse volleybalteam haalde goud. Volleyballer Erik Olthof uit Zuidlaren vertelt.

Gefeliciteerd met uw gouden medaille. Hoe hebben jullie de overwinning gevierd?

,,Bedankt. Eigenlijk hebben we het nog niet gevierd. Het was namelijk een loodzwaar toernooi. We hebben vijf wedstrijden op één dag gespeeld en na afloop waren we helemaal stuk, dus we zijn vroeg op bed gegaan. Vanavond gaan we in Mar del Plata, de stad waarin we verblijven, op zoek naar een kroeg waar we een flink feestje kunnen bouwen.”

Het was een loodzwaar toernooi zei u. Speelt het dan ook nog mee dat jullie met een donororgaan spelen?

,,Dat merk je wel inderdaad. Zelf heb ik in 2010 een nieuwe nier gekregen. En als je getransplanteerd bent, kan je nog zo’n goede conditie hebben, maar je merkt gewoon dat je lichaam meer moeite heeft met herstellen. Mensen met een donororgaan hebben toch sneller en meer last van de spieren, blauwe plekken en andere pijntjes. ”

In een bloedstollende finale versloegen jullie gastland Argentinë. Van tevoren zag u de Argentijnen al als grootste concurrent. Had u verwacht dat jullie zouden winnen?

,,Van tevoren hoop je daar natuurlijk wel op, maar zij hebben natuurlijk wel het thuisvoordeel Daarnaast speelden wij een hele zware halve finale tegen Hongarije, terwijl Argentinië vrij eenvoudig de finale bereikte. Wij zaten eigenlijk na Hongarije al stuk. We hebben de finale dan ook echt op ons tandvlees gewonnen.

Ondanks jullie sportieve succes staan jullie toch in de schaduw van Edith Schippers die zilver behaalde tijdens de WK atletiek. Hoe bijzonder is jullie gouden medaille eigenlijk?

,,Onze prestatie is om twee redenen heel bijzonder. Ten eerste zijn we hier met twaalfhonderd sporters die allemaal zijn getransplanteerd. Zonder al die orgaandonaties was dit niet mogelijk geweest. Dan hadden velen van ons niet eens geleefd. Dankzij de orgaandonoren hebben we een stuk van ons leven terug. En voor mij persoonlijk is het heel bijzonder omdat het een soort van revanche is voor twee jaar geleden. Ik zou toen meedoen aan de WTG in Zuid-Afrika, maar twee weken van tevoren stootte mijn lichaam mijn nieuwe nier af waardoor ik weer in het ziekenhuis werd opgenomen.”

Volgende week dinsdag zijn jullie weer terug in Nederland. Wat gaat u tot die tijd doen?

,,We gaan vooral onze collega-sporters aanmoedigen. En samen met een teamgenoot doe ik nog mee aan Tejo. Dat is een sport die in Zuid-Amerika heel populair is. Het is een soort van jeu de boules, maar dan met een schijf in plaats van ballen. Maar, dat is puur voor de lol. En vrijdag hebben we de slotceremonie waar we ondermeer shirtjes kunnen ruilen.”

Heeft u al een shirtje op het oog?

,,Ik zou graag een shirtje willen van één van de Argentijnse volleyballers. Die kan dan thuis mooi naast mijn medaille in de kast. Een mooiere herinnering kan ik mij niet wensen, want dit maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee.”

TEKST SVEN JACH