Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

De Weekkrant: Medailles op WTG voor Guus van der Laan

 IJSSELMUIDEN – Guus van der Laan uit IJsselmuiden heeft deze week twee medailles gewonnen op de World Transplant Games. De spelen voor mensen met een transplantatie, die gehouden worden in Durban, eindigen morgen. De IJsselmuidenaar komt ook morgen nog in actie.
Guus van der Laan wint goud en zilver op World Transplant Games.

Guus van der Laan wint goud en zilver op
World Transplant Games.

Van der Laan behaalde vandaag zilver op het onderdeel atletiek. Hij verdiende de medaille met kogelstoten.

Woensdag behaalde de IJsselmuidenaar al goud met zwemmen, op de 50 meter rugslag.

Guus van der Laan (1941) heeft in 1999 een transplantatie ondergaan van beide longen. “In 1998 kwam er een stafylokokken-bacterie op mijn longen en werd ik hartstikke ziek. Na vele longontstekingen en ziekenhuisopnames werd er longfibrose bij mij vastgesteld. Alleen een longtransplantatie kon mij nog redden”, vertelt Van der Laan op de website van Stichting Sport en Transplantatie.

“Na vijf maanden op de wachtlijst te hebben gestaan, kwam het verlossende telefoontje. Na een moeilijke start met ruim drie maanden in een revalidatiecentrum, werd ik lid van Stichting Sport en Transplantatie en kwam in aanraking met lotgenoten, inmiddels vrienden, en begon weer met sporten.”

Van der Laan deed mee met Nederlandse en Europese kampioenschappen en werd diverse malen Europees kampioen. “In 2011 werd ik zelfs wereldkampioen hoogspringen. Het winnen vind ik niet het allerbelangrijkste. Ik wil graag orgaantransplantatie in de belangstelling brengen en ik wil de mensen die op de wachtlijst staan een hart onder de riem steken door te laten zien wat er allemaal mogelijk is na een orgaantransplantatie.”

De Weekkrant