Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

NEDERLANDS SUCCES BIJ WORLD TRANSPLANT GAMES

Dedemsvaart, 31 augustus 2015

Vierendertig Nederlandse sporters – allen met een donororgaan – komen dinsdag 1 september terug uit Mar del Plata (Argentinië). Van 23 tot 30 augustus hebben zij tijdens de World Transplant Games 46 medailles in de wacht weten te slepen wat een tiende plaats in het eindklassement oplevert.

Aan de twintigste editie van deze wereldspelen namen ruim 1000 deelnemers uit 44 landen deel aan 14 verschillende sporten. Het Nederlandse team brengt 7 gouden, 22 zilveren en 17 bronzen medailles mee uit Mar del Plata. Nederland was vertegenwoordigd bij atletiek, badminton, golf, squash, tennis, tejo, volleybal, wielrennen en zwemmen. Alle atleten laten door middel van hun sportieve prestatie zien wat er dankzij orgaandonatie bereikt kan worden.

Stichting Sport en Transplantatie faciliteert en stimuleert actieve sportbeoefening voor mensen na een orgaantransplantatie en coördineert uitzending naar en begeleiding tijdens de World Transplant Games. Een arts en fysiotherapeut maken dan ook deel uit van het team.  Het succes van transplantatie geeft hoop aan mensen die op de wachtlijst staan voor een nier-, lever-, hart-, long-, of stamceltransplantatie. Het bevorderen van donorregistratie is de beste manier om deze patiënten te helpen. Via het sporten wil de Stichting dit doel bereiken. Sport en Transplantatie vraagt aandacht voor de donorproblematiek tijdens evenementen die zij organiseert en door deelname aan de World Transplant Games. Deelname aan de World Transplant Games wordt o.a. mogelijk gemaakt door de Nierstichting, Astellas en de Hartstichting.

medailles MR