Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

Start wedstrijden Transplant Voetbalteam

Wat een dag!!!!

Na maanden van voorbereiding voor het voetbal programma binnen de Stichting Sport en Transplantatie ( SET ), stond er dan afgelopen zaterdag 18 mei eindelijk de eerste wedstrijd van het Nederlands Transplantatie voetbalteam op het programma.

Een voorbereiding van een half jaar, dat lijkt best veel zult u denken, maar met man en macht is in dat half jaar heel veel arbeid verricht. Het is niet even een paar mensen samenvoegen, bal in het veld en spelen maar. Was het maar zo makkelijk. Medio 2018 is de planning uitgerold om voetbal voor getransplanteerden te gaan organiseren en in december is er gestart met een eerste zaaltraining met een 7-tal spelers bij SC ’t Gooi in Hilversum. Vervolgens is in februari bij Vitesse op Papendal met al wat meer enthousiaste voetballers getraind, om vervolgens met 14 spelers vandaag (zaterdag 18 mei 2019) de wedstrijd te kunnen spelen. Tussendoor hebben we nog in Tilburg bij TSV Gudok en in Almere bij de lokale City FC onze voetbalkunsten te mogen vertonen.

Om maar zoveel mogelijk aandacht over ons team te verspreiden zijn er door mensen uit ons team interviews afgegeven in een aantal grote dagbladen, stukjes geschreven voor regionale krantjes, is een sociale media campagne opgestart, zijn diverse radio interviews afgegeven, en zelfs tv opnames gaan we niet uit de weg. Kortom, aan de publiciteit kan het niet liggen. Verder hebben we veel bedrijven en potentiële sponsoren benaderd. Daarbij hebben we een aantal mooie bedrijven achter ons gekregen en zelfs diverse voor langere tijd aan ons weten te binden. Geweldig dus!

Tot de laatste dag voor de wedstrijd was het nog veel geregel. Zelfs is de coach vanuit Tilburg naar Masita in Echt gereden om de kleding op te halen, die vers van de drukker kwam. Maar we wilden een perfecte start van de wedstrijden van ons team, dus dan is dat natuurlijk geen probleem.

De wedstrijddag

De zaterdag zelf hadden we ten eerste geweldig weer, dan is de helft van de dag al geslaagd. Ten tweede was bij de coach een lunch geregeld via de lokale Jumbo. Om 11.30 verzamelde het team bij de ‘bondscoach’ (zou Ronald dat ook doen?) om bij te praten en ontspannen naar de wedstrijd toe te leven. Nou ja ontspannen, bij enkele mensen stond het gezicht wel wat meer gespannen dan normaal. Hier hebben veel voetballers toch naar toegeleefd. Diverse jongens hebben zo’n medische geschiedenis dat zij niet hadden verwacht überhaupt nog te kunnen voetballen. En nu ging het dan toch gebeuren.

Rond 13.00 uur zijn we met het voltallige team en begeleiding gezamenlijk richting het complex van TSV Gudok gegaan, waar de wedstrijd tegen de plaatselijke JO17 [ Jeugd Onder 17 jaar ] gepland stond. Daarbij stonden al veel mensen te wachten die direct even een praatje wilde maken en getuigen wilde zijn van hetgeen komen ging. Ludwina Burgman van SET stond ons al op te wachten bij de poort van het complex. Het was mooi om te zien dat langs het veld het publiek zich stilaan ging verzamelen. Tijdens de warming-up die we om 13.30 uur begonnen, was het al gezellig druk.

Om 13.50 uur even terug de kleedkamer in, de juiste kleding aan, werden er wat puntjes op de bekende i gezet en is vooral benadrukt dat we moesten genieten van deze dag. Dit is tenslotte de dag waar we naar toe gewerkt hadden.

Hand in hand met de mini’s van Gudok werd er het veld op gelopen achter KNVB scheidsrechter Eric van Mierlo. Even netjes poseren voor het publiek en we konden beginnen. Het werd een wedstrijd waarbij met vlagen over en weer heel mooi werd gevoetbald. In het begin was het wat onwennig en zag je dat het team nog op elkaar ingespeeld moet raken. Wel werd er direct heel hard gewerkt voor elkaar, wat soms ten koste ging van positionele bezetting in het veld. Daar moeten we nog balans in zien te vinden. Het publiek heeft echter veel mooie dingen gezien en het Transplant voetbalteam heeft redelijk wat kansen gecreëerd en zelfs 3 x doel getroffen. De ontlading op zulke momenten is geweldig om te aanschouwen. Je ziet gewoon dat er voetbal in het team zit, combinaties worden gezocht en dat we met mensen te maken hebben die niet van opgeven willen weten.

Voetbaltechnisch hoogtepunt van de dag was een schitterende panna, waarbij het publiek massaal op de banken stond. Wat zeker ook benoemd mag worden is dat we een klasse keeper aan onze zijde hebben!
Conditioneel is er nog werk aan de winkel, maar soms maakten we het ons zelf wat te moeilijk, wat mede te wijten is aan het enorme enthousiasme van de ploeg. Na 2 x 30 minuten was de wedstrijd afgelopen en kregen we een mooie ovatie van het publiek en tegenstander, klasse was dat!  

Na de wedstrijd is er nog veel gesproken met toeschouwers, ouders, familie, maar ook met bv Ger Rijsbergen van de Dirk Kuyt Foundation en André Lassooij van de WTGF. Vooral van die laatste 2 spatte het enthousiasme er vanaf. Zeer mooie dingen besproken waar we een vervolg aan gaan geven. De dag heeft zelfs 2 nieuwe spelers opgeleverd die worden uitgenodigd om mee te trainen, dat is dus helemaal top.

Al met al was het meer dan een geslaagde dag. Schitterend weer, leuke wedstrijd, louter positieve reactie en mooie connecties overgehouden.

Alle publiek en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt BEDANKT!!!!!!

Brandsfit – Tricorp – Fysio Holland – VTL Logistiek – Masita – Jumbo Heyhoef – RBG Brandveiligheid – Boes en Kok Ontwerpers – Tilcoating – B. van Berkel Schilderwerken – Dirk Kuyt Foundation – Catalonië Glas – Huisartsenpraktijk Koolhoven – TSV Gudok – alle mensen die een donatie hebben gedaan – en de media die ons een kans hebben gegeven om ons meer bekendheid te geven zoals daar zijn: Brabants Dagblad – Eindhovens Dagblad – Stadsnieuws Tiburg – Focus op Reeshof – Omroep Brabant – Heemskerk FM

Namens het complete Nederlands Transplantatie voetbalteam.