Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

Terugblik dag 1 en voorbeschouwing dag 2 ETDSC Cagliari 2018

 

De eerste dag van de ETDSC zijn al voor de officiële opening begonnen met een 4e plaats in een mooie tijd op de 5km mini marathon voor Tim Hartman. Aan het eind van de middag was de openingsceremonie in het atletiekstadion. Rick Besijn, die in 2014 een longtransplantatie heeft ondergaan en aan zijn eerste internationale transplantatie sportevenement deelneemt,  was vlaggendrager en daar genoot hij  zichtbaar van. Na toespraken van de burgermeester van Cagliari, de voorzitter van het LOC Giuseppe Canu en de voorzitter van de WTGF Chris Thomas, opende de voorzitter van de ETDSF Judit Berente de kampioenschappen en werd de eed voor loyaliteit, fair-play en het naleven van de regels uit naam van alle atleten door één van hen uitgesproken.

Morgen rond 9:30 uur zijn de wielrenners aan de beurt voor een tijdrit over 5km. De Nederlanders worden gezien als favorieten voor de medailles maar die rol moeten ze nog wel waar maken. De Italianen die tijdens de WTG in 2017 in Malaga van de Nederlanders verloren zijn er op gebrand om in hun thuisland revanche te nemen.

Peter van Maurik (hart getransplanteerd) zal bij het zwemmen uitkomen op de 50m rugslag, 50m schoolslag, 50 m. vlinderslag en de 50 meter vrije slag. In alle velden is er voldoende tegenstand en zal hij de medailles niet zomaar krijgen. Hij gaat voor 4 maar in welke kleur, dat zullen we morgen weten. Ook deze wedstrijden zijn in de ochtend en dus zal hij het met minder Nederlandse supporters moeten doen.