Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

Nieuwsbrief 3: 24 april 2013

 

Beste deelnemer WTG Durban,bijgaande nieuwsbrief gaat helemaal over de medische voorbereidingen voor de WTG Durban

 1. Allereerst verzoek ik de sporters die nog niet alle medische documenten bij Helma hebben aangeleverd dit met spoed te doen. Zoals jullie weten moeten deze documenten worden aangeleverd voor 1 mei as. Houd Helma Stam svp op de hoogte indien hier problemen mee zijn. De formulieren moeten door ons nog worden gecontroleerd en tijdig naar het LOC in Durban worden verzonden;
 2. de banken hebben vanwege fraude een maatregel geintroduceerd waarbij pinpassen en credicards buiten Europa standaard worden geblokkeerd. Zorg ervoor dat je je passen via je bank laat deblokkeren voor Zuid Afrika voor vertrek. Dit is naast betalingen belangrijk voor eventuele medische kosten die je moet maken in Durban;
 3. Zoals gevraagd tijdens de sportdag in Best heeft te teamarts Karin van Dael enkele richtlijnen opgesteld in het kader van jullie medische voorbereiding:Het spreekt vanzelf dat het van belang is om goed uitgerust, fit en blessurevrij aan deze reis te beginnen.
  Heb je een medisch probleem of een blessure, waardoor je het risico loopt niet te kunnen sporten, neem dan voor overleg direct contact op met een lid van de medische staf (Karin van Dael en/of Wolter van Tarel). Het is niet toegestaan om zonder overleg met een dergelijk medisch probleem of blessure af te reizen.
  Zijn er vooraf nieuwe medische problemen of heb je last van bepaalde terugkerende problemen, zoals bv infecties: overleg met je behandelend arts wat je kunt doen om problemen te voorkomen en of je bijvoorbeeld extra medicatie moet meenemen.
  Overleg ook met je behandelend arts welke extra medicatie hij/zij je adviseert mee te nemen. Zo wordt verwacht van mensen met frequente infecties dat ze zelf een kuur antibiotica meenemen (natuurlijk is die ook wel aanwezig, maar niet voor het gehele team; en bovendien is onbekend of je bijvoorbeeld resistente bacteri&e! uml;n bij je draagt en dus een specifieke soort antibiotica nodig hebt);

  Als je zelf nog een copie hebt van de medische formulieren, neem die mee, samen met een medicijnpaspoort. Indien deze documenten in het door het LOC afgegeven accreditatiemapje passen, stop ze dan daar in, zorg anders zelf voor een plastic mapje, zodat ze niet vies/nat worden in de sporttas. Het medicijnpaspoort heb je ook nodig voor de douane, vaak print de apotheek dat gewoon uit.

  Neem voldoende medicatie (dus ook extra) mee en draag die in de handbagage. Het probleem van uitdroging speelt ook in Durban en moet heel serieus genomen worden. Neem derhalve voldoende sportdrankpoeder of tabletten mee (bv Isostar) en ORS poeder/tabletten, te verkrijgen bij de drogist/apotheek.

  Voor Durban is het gewenst dat je gevaccineerd bent tegen hepatitis A en dat je DTP prik niet langer dan 10 jaar geleden is.

  Degene die vooraf of erna gaan rondreizen dienen zelf met een GGD of travelclinic contact op te nemen voor eventuele extra voorzorgsmaatregelen, zoals bv malariatabletten! Een goed anti-muggenmiddel met DEET is voor iedereen aan te raden, net als kleding met lange mouwen, pijpen. Ook al is het winter in Durban, toch zal het weer vergelijkbaar zijn met onze zomer; neem dus adequate zonnebrand mee. Ik hoef de gebruikers van immuunsuppressiva (afweeronderdrukkende middelen) niet te wijzen op het belang hiervan

  Op locatie: drink altijd voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag) en doe dit zeker bij en tijdens je sportbeoefening, liefst niet alleen water, maar ook sportdrank om zo het verlies aan zouten in je bloed te compenseren als je getranspireerd hebt.

  Als je last heb van vermoeide spieren, maak een afspraak met Wolter, die weet daar wel raad mee

  Houd er rekening mee dat er mogelijk in Durban in dit jaargetijde al volop muggen kunnen zijn (zie boven)

  Alcoholgebruik: altijd met mate. Hierop wordt tijdens de Spelen toegezien door de teamleiding.

  Drugsgebruik is niet toegestaan en strafbaar.

  Stichting Sport en Transplantatie zal geen inspanningen verrichten voor personen die daardoor in de problemen komen en aanvaardt op dit gebied op geen enkele wijze aansprakelijkheid!

 

Namens de WTG Commissie,

Wouter Schuwirth

Chef de Mission WTG Durban