Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

UMC Utrecht: “Katinka gaf Frank zijn leven terug”

Met 2200 getransplanteerde atleten uit 63 landen was hij eind augustus bij de World Transplant Games. Voor golfer Frank een indrukwekkend moment, negen jaar nadat hij een nier van zijn vrouw kreeg. “Ik hoop dat mensen hun keuze voor of tegen orgaandonatie vastleggen en kenbaar maken aan familie en vrienden.”

Als enige uit het gezin van vier kinderen kreeg Frank (60) de erfelijke nierziekte, waaraan zijn moeder jong overleed. “Waarom je zo’n nierziekte krijgt, geen idee. Op mijn dertigste kwam ik er bij toeval achter tijdens een huisartsbezoek. Het bleken cystenieren. Toen stortte mijn wereld in. Ook omdat je weet dat het in de familie voorkomt en hoe het kan gaan. Je krijgt allerlei gekke gedachtes: wie wil mij nou nog als partner?” 

Ik vond dat

Frank kwam onder halfjaarlijkse controles op de afdeling nefrologie. Naast zijn baan als studentendecaan reisde hij veel om de wereld te zien. Toen ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Katinka. “Ik vond dat ik het haar moest zeggen, zodat ze zelf kon kiezen of ze bij me wou blijven. Weggaan zou ik haar overigens niet kwalijk nemen.” Katinka bleef en zij trouwden. “We hebben geen kinderen gekregen. Dat wilde ik niet vanwege de erfelijkheid van deze ziekte. Gelukkig zaten we meteen op een lijn.” Dankzij de controles en medicijnen kon de ziekte uitgesteld worden en hoefde Frank niet te dialyseren. “Op zich ging het leven lekker.”


Knallende koppijn

Lees hier verder!