World Transplant Games Newcastle: Voetbal – Zilver voor Team NL

D-Day voor de voetballers

Na maandenlange voorbereiding was het vandaag de dag dat na Nederland ook de rest van de wereld kennis ging maken met het andere Oranje.

Team NL

Om 10 begon op het Gateshead Internatiol Sportscentre het voetbaltoernooi waar iedereen zolang naar uitgekeken heeft.
We hadden het geluk dat we de eerste wedstrijd vrij waren en zo konden we onze opponenten zien spelen. Al snel was duidelijk dat zowel Frankrijk als Groot Brittanië 2 afhankelijk waren van enkele goede spelers. Deze wedstrijd werd door de Fransen met 1-0 gewonnen.

Nu was het aan ons om te laten zien wat we in huis hadden. En om eerlijk te zijn was dat veel. Frankrijk werd helemaal zoek getikt de eerste helft door ons. Wij domineerden de wedstrijd en na 4 minuten was het al raak. 1-0 voor ons, en daar was geen speld tussen te krijgen. Nog voor de rust werd de score verdubbeld. Een tikkie takkie aanval zoals Barcelona dat ook kan. 2-0.
Na de rust was het spelbeeld hetzelfde, hoewel we af en toe de aandacht er niet goed bij hadden waardoor de Fransen wisten terug te komen in de wedstrijd in de voorlaatste minuut: 2-1. Maar na de aftrap was het alweer 3-1. Weer een mooie aanval en die goed werd afgemaakt. 3-1 eindstand. 

Gelijk na deze wedstrijd moesten we tegen GBR2. Een fysiek ietwat smerige ploeg die onterecht op 1-0 kwam. De scheidsrechter had niet zijn beste dag helaas (kan gebeuren natuurlijk), en we kregen kans op kans. Helaas werd er niet gescoord.


Ondanks dit verlies werden we eerste in de groep waardoor we in de halve finale tegen Italie moesten spelen.
Brons was zeker binnen, maar een andere kleur medaille is wel lekkerder.


Nog voor de wedstrijd begon kwam de Italiaanse coach naar onze coach toe om te melden dat wij de finale wel gingen halen en dat zij ons zouden supporteren.
Tegen Italie was een kopie van de wedstrijd tegen Frankrijk.
Wij scoren in de 4e en 8e minuut weer de 1-0 en 2-0, waarbij gezegd moet worden dat de 2-0 de mooiste aanval was van heel het toernooi. Binnen 3 passes heel Italie zoek spelen en dan lekker afronden, heerlijk, om te smullen.
Italie kreeg nog een strafschop die erin ging, maar eigenlijk was er weinig aan de hand.


FINALE!!!!!
Zoals verwacht stond GBR1 daar ons op te wachten. Van Italie begrepen we dat ze fysiek nog erger waren dan GBR2. En ze hadden nog gelijk ook.
Voor aanvang van de wedstrijd toch van onze speelwijze afgeweken en i.p.v. het 2-2-1 systeem overgestapt op het 3-1-1. Dit ook omdat de blessures hier en daar parten gingen spelen.
Ondanks dat wist GBR1 geen raad met ons. Daar ze in de poule makkelijk scoorden was dat tegen ons wat moeilijker. 0-0 met rust en retespannend.

Toch waren het de Britten die het net vonden. 1-0 achter. Toch gingen we niet bij de pakken neerzitten en we hebben zelfs verschillende keren de gelijkmaker op de schoen gehad. Nog 2 minuten alles op alles. Onze keeper ging zelfs in de spits. Helaas na een corner ging Engeland er vandoor en werd in het lege doel de 2-0 gemaakt.

Zilver voor Team NL


Jammer, maar we hebben ZILVER, en wie had dat durven dromen. Niemand niet, en we hebben het toch geflikt.


Speciaal woordje van dank aan onze fysio’s die hun werk meer dan goed hebben gedaan!
Wij zijn Nederland en dat hebben we de rest van de wereld laten zien vandaag.

Trots op alles wat oranje was vandaag!!!


Robin Simons
Trainer/coach Nederlands Transplantatie Voetbalteam
Coördinator Stichting Sport en Transplantatie afd. Voetbal