Promotie van donorregistratie en orgaandonatie door sport na transplantatie

World Transplant Games Newcastle: Wielrenners opnieuw zeer succesvol

De wielerploeg voor dit WTG wordt gevormd door Koos van Moerkerk, Dick Doornik, Erik Pul, Bart Rienties, Steve Blom, Tim Hartman en Jan Fennema.

Maandag stonden de tijdritnummers op het programma voor de wielerploeg. ‘s Morgens de individuele tijdritten en ’s middags de ploegentijdrit.
De organisatie had een technisch, glooiend parcours met veel bochten uitgezet midden in het centrum, langs de oevers van de Tyne in Newcastle.  Bij de parcours-verkenning lijkt dit parcours ons wel te liggen. De sterke wind zorgde voor twee pittige races. Dat het parcours ons ook echt lag werd al snel duidelijk.

Jan die als eerste aan de start verscheen zette een ontzettend snelle tijd neer waar, op Bart na, niemand meer aan kwam die dag. Ook de andere Nederlandse renners hebben erg sterk gereden waardoor TeamNL in totaal drie gouden en twee bronzen plakken veroverde.

Team NL verscheen met twee teams aan de start van de ploegentijdrit. Met de drie ‘Golden Boys’ in één team waren de verwachtingen hoog gespannen.
De heren maakten het waar en verpletterden met ruim drie minuten verschil de Britten. Het andere team maakte ook veel indruk door een hele nette tijd neer te zetten met een team waarvan de jongste 33 en de oudste 72 jaar oud was.

Dinsdag was de dag voor de wegwedstrijd. Ook voor dit evenement reden we op een prachtig clubparcours ten zuiden van Newcastle. Ook vandaag startte Jan als eerste van TeamNL en met haast een heroïsche race met veel regen en opspattende modder wist Jan op machtige wijze solo over de finish te komen met ruim een minuut voorsprong op het peloton. Tim, die in dezelfde race Jan maximaal ondersteunde, wist door een slimme eindsprint zilver te veroveren.

Jan Fennema los van het peloton

Bart veroverde in de daaropvolgende race brons na een sterke rit, waarbij hij in de slotfase net te kort kwam. Steve die zijn eerste WTG meemaakte kon niet meekomen in het wielergeweld, maar heeft zich niet gek laten maken en de wedstrijd goed uitgereden.

Vervolgens verscheen Erik aan de start, die door domme pech halverwege de race uitviel met materiaalpech. Erg jammer omdat hij tot dat moment erg dominant reed in de kopgroep.

Materiaalpech voor Erik

Koos en Dick kwamen als laatsten aan de start deze dag. Zoals altijd maakt de race van de 60- en 70-jarigen diepe indruk op het publiek. Dat er goed gereden werd, bleek aan de finish waar Dick, die ook voor het eerst aan een WTG deelnam, de bronzen medaille veroverde. Koos maakte het op zijn eigen manier spannend door halverwege de race uit te stappen omdat hij zich niet lekker voelde. Na een grondige medische inspectie bleek het allemaal mee te vallen en kan het team terugkijken op twee zeer geslaagde wielerdagen.

Brons voor Dick Doornik

Totale oogst over twee dagen: 5x goud, 1x zilver en 4x brons.

Erik Pul